Miljoenen Guldens

(1997)

Miljoenen Guldens werd geschreven voor het project ‘1996/1997’, onderdeel van een concertreeks met bas-bariton Lieuwe Visser.

Een aantal componisten uit Litouwen (Antanas Kucinskas, Gintaras Sodeika), Estland (Jüri Reinvere) en Nederland (Hanna Kulenty, Micha Hamel, Cornelis de Bondt) kregen de opdracht om een werk van rond de vijf minuten voor spreekstem en piano te componeren. De hoeveelheid gezongen noten diende gelimiteerd te zijn tot een klein aantal. De gemeenschappelijke opdracht was om een bericht uit bijvoorbeeld een krant, magazine of roddelblad, geschreven in 1996 of 1997, op muziek te zetten. Het project werd ten gehore gebracht in de voormalige Ysbreker in Amsterdam, het NYYD Festival in Tallinn en het Musica Ficta Festival 1997 in Vilnius.

Ik koos voor een drietal adviezen uit het rapport ‘Een cultuur van verandering – Advies Cultuurnota 1997-2000: Muziek en Muziektheater’, opgesteld door de Raad voor Cultuur. Resultaat: een hinkende ‘rap’.

Tekst

1. Aurelia Saxofoonkwartet 
Inleiding
 Het Aurelia Saxofoon Kwartet brengt het voor deze combinatie bestaande repertoire, stimuleert de totstandkoming van nieuw repertoire en voert bewerkingen uit van andersoortige composities. De bewerkingen zijn gezichtsbepalend voor het ensemble. Daarmee worden idioom en klankkleur van het saxofoonkwartet en van het saxofoonspel in het algemeen verrijkt. Het voert regelmatig werken uit van Nederlandse componisten. Behalve de uitvoering van eigen programma’s heeft het kwartet ook bijdragen geleverd aan muziektheaterprodukties. Daarnaast is het aktief met educatieve projekten. Het Aurelia Kwartet ontving tot op heden geen rijkssubsidie.
 
Beoordeling
 De Raad ziet het kwartet als het beste in dit genre, na de opheffing van het Nederlands Saxofoon Kwartet. Aan de hoge uitvoeringskwaliteit ligt het niet dat de Raad geen prioriteit geeft aan de subsidiëring van dit ensemble. Hoewel het repertoire voor saxofoonkwartet, mede door toedoen van dit ensemble, beduidend is toegenomen acht de Raad het genre als zodanig te beperkt om het Aurelia Kwartet een structurele basis in het Nederlands muziekleven te geven.
 
Conclusie
De Raad adviseert u het verzoek om meerjarig subsidie af te wijzen.
 
(Financieel kader)
Huidige exploitatie 0,128
Gewenste exploitatie 1997-2000 0,308
Gevraagd subsidie 1997-2000 0,206
(alle gegevens volgens opgave Ministerie van O C en W en in miljoenen guldens)

2. Cello Octet Conjunto Ibérico
 Inleiding
Het Cello Octet Conjunto lbérico bestaat sinds 1992 en vraagt voor het eerst meerjarig subsidie aan. Het richt zich op uitvoering van muziek in deze specifieke bezetting en op de bevordering van de cello-cultuur in het algemeen. Het repertoire bestaat uit bewerkingen van bestaande composities en speciaal voor het ensemble geschreven werken.

Beoordeling
Het ensemble heeft zich in de korte tijd van haar bestaan al een goede naam verworven, in Nederland maar ook in het buitenland. De optredens trekken veel publiek, het betreft hier dan ook duidelijk een aanvulling op het aanbod. De Raad meent echter dat het muziekbudget voor ensembles met een zo specifieke samenstelling onvoldoende ruimte biedt. Daar komt nog bij dat de uitvoeringskwaliteit van het ensemble nog in ontwikkeling is.

Conclusie
De Raad adviseert u het verzoek van dit cello-oktet om meerjarig gesubsidieerd te worden af te wijzen.

(Financieel kader)
Gewenste exploitatie 1997-2000 0,545
Gevraagd subsidie 1997-2000 0,097
(alle gegevens volgens opgave Ministerie van O C en W en in miljoenen guldens)

3. Gaudi Ensemble
 Inleiding
Het Gaudi Ensemble is een uit 15 musici bestaand ensemble dat is samengesteld uit strijkers uit Het Gelders Orkest, aangevuld met een aantal conservatoriumleerlingen. De bedoeling is in wisselende combinaties te spelen en de begeleiding te vormen bij Koor- en Dansuitvoeringen. Het eerste optreden is gepland op 15 mei.
 

Beoordeling
Het ensemble zal eerst zijn kwaliteit moeten bewijzen voor subsidiéring in overweging kan worden genomen.
 
Conclusie
De Raad adviseert u het subsidieverzoek van het Gaudi Ensemble af te wijzen.
 
(Financieel kader)
Gewenste exploitatie 1997-2000 0,358
Gevraagd subsidie 1997-2000 0,214
(alle gegevens volgens opgave Ministerie van O C en W en in miljoenen guldens)