Antifoon

(1977)

In 1977 schreef ik Antifoon op verzoek van de Bodegraafse Muziekschool. Alle leerlingen die toen aan de muziekschool studeerden zouden meewerken. De geplande première gaf daarom een merkwaardig samenraapsel van instrumenten te zien: 80-100 blokfluiten, 20-30 dwarsfluiten, 8-12 klarinetten, altsaxofoon, 4 trompetten, kerkorgel, pauken, twee grote groepen met Orffslagwerk, kinderkoor (65).

Het publiek kreeg ook een rol in het geheel toebedeeld zoals applaudisseren, melodisch hummen, het zingen van lange tonen. De notatie is voor het grootste gedeelte grafisch. Alle groepen worden in tweeën gesplitst en antifonaal opgesteld. Antifoon is bedoeld om in een kerk tot klinken gebracht te worden. Er zijn 4 dirigenten nodig.

De uitvoering in Bodegraven is nooit van de grond gekomen. Het kerkbestuur kreeg lucht van de soort muziek die zou gaan klinken. Dat de enige saxofonist een plaats op de kansel kreeg toegewezen viel al helemaal niet in goede, gewijde aarde. Een voor een gingen leraren hun medewerking weigeren, ouders dreigden hun kroost van school te halen. Uiteindelijk bleek Muziekcentrum Zuid-Kennemerland meer vooruitstrevend.

Wereldpremière: 18 mei 1979 in de St. Antonius van Paduakerk in Haarlem door leerlingen van het Muziekcentrum Zuid-Kennemerland onder leiding van Robert Nasveld, Marga van Rijn, Barend Lutgendorff en Peter Maissan.
Tweede uitvoering: Bielefeld in Duitsland door leerlingen van de Utrechtse Muziekschool.