Drie voorbeelden van bijdragen door Robert Nasveld

12 oktober 2013 Bernard Boekelman
De in Utrecht geboren pianist/componist Bernard Boekelman (1838-1930) studeerde aan het Conservatorium van Leipzig bij o.a. bij de gevierde pianist Ignaz Moscheles. Na zijn studie hield hij Europa voor gezien en na een tournee door Zuid-Amerika verbleef hij enige tijd in Mexico, waarna hij zich in 1866 definitief in New York vestigde. Vanuit zijn vaste positie als muziekleraar aan twee vooraanstaande meisjesscholen gaf Boekelman concerten en keerde hij regelmatig terug naar Europa om ook daar zijn pianistische kunsten te vertonen. Het componeren schoot er door zijn succesvolle carrière als pianist vaak bij in, waardoor het oeuvre van Boekelman dan ook klein is gebleven. Robert Nasveld ging op onderzoek en liep in New York langs de laatste woning van deze vergeten musicus.
Presentatie: Robert Nasveld.
Lees meer over Bernard Boekelman en beluister de documentaire…
19 oktober 2013 Bernard Wagenaar

Bij het horen van de naam Wagenaar denken we meestal aan Johan Wagenaar of Diderik Wagenaar. Maar er is nog een Wagenaar die we in Nederland minder kennen: Bernard, geen familie van Johan of Diderik.
Bernard Wagenaar (1894-1968) werd in Arnhem geboren, studeerde behalve viool en piano, compositie aan het Utrechts Conservatorium bij – om de verwarring compleet te maken – Johan Wagenaar. Na een kortstondige Nederlandse carrière als dirigent emigreerde hij in 1920 naar de Verenigde Staten. Het is slechts weinigen bekend dat ‘onze’ Bernard vanaf 1925 tot bijna aan zijn dood in New York aan The Juilliard School, het belangrijkste conservatorium van de VS, doceerde en menig belangrijke Amerikaanse componist onder zijn hoede had. Beroemdheden als Arturo Toscanini en Willem Mengelberg dirigeerden zijn muziek.
Lees meer over Bernard Wagenaar en beluister de documentaire…
14 december 2013 Karel Schimmelpenninck en de traagheid

In deze bijdrage van Robert Nasveld aan De Bedding staat de 64-jarige Karel Schimmelpenninck centraal. In 2012 won hij in Leeuwarden het wereldkampioenschap paalzitten. Het feit dat Karel gewonnen had drong zó langzaam tot hem door dat de organisatie hem twee dagen later moest dwingen om van zijn paal op te staan en naar huis te gaan. Dit curieuze voorval haalde zelfs de landelijke pers. Het fenomeen Karel Schimmelpenninck fascineerde de redactie van De Bedding en programmamaker Robert Nasveld zocht contact met hem. Karel Schimmelpenninck leeft met een merkwaardige afwijking, eenvoudig gezegd: hij is niet vooruit te branden. Naarmate zijn leeftijd vordert gaat hij zich steeds langzamer gedragen en bewegen, en dat baart hem grote zorgen. In het ziekenhuis komt hij niet verder. Daarom zoekt hij professionele hulp in de vorm van psychotherapie. Misschien heeft dit een goede invloed op zijn ziekte en kan hij leren hoer er mee om te gaan. We kregen toestemming om een opname te maken van zijn intakegesprek bij Margot Hakking en fragmenten daaruit te gebruiken in afwisseling met onze muzikale keuze. Deze uitzending werd mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Uitzicht op het Leven.