Random header image... Refresh for more!

Podcasts

Podcasts voor NTR op NPO Radio 4. Ook op Spotify en Podcasts.
Samenstelling, presentatie en montage: Robert Nasveld

PIONIERS VAN DE ELEKTRONISCHE MUZIEK

Snowflakes are dancing.
De driedelige serie Snowflakes are Dancing over Isao Tomita, peetvader van de Japanse elektronische muziek. Luister hier.

Isao Tomita verraste in de 70er jaren van de vorige eeuw luisteraars wereldwijd met zijn LP ‘Snowflakes are dancing’. Op deze LP, die een wereldwijde hit werd, klonken schitterende bewerkingen van pianostukken van Debussy die Tomita met behulp van de toen net geïntroduceerde Moog synthesizer had gemaakt. De aandacht voor dit album is in de loop van de jaren wat weggezakt. Programmamaker Robert Nasveld hoopt met deze programma’s op een hernieuwde interesse voor een bijzondere klankmagiër.

Pierre Schaeffer en de versleten groef.
Over de grondlegger van de Franse elektronische muziek. Luister hier.

Pierre Schaeffer (1910-1995) zette in 1948 de muziekwereld op zijn kop met de introductie van de musique concrète. Geluiden uit onze dagelijkse omgeving nam hij op grammofoonplaat op en smeedde die via allerlei manipulaties samen tot een compositie. Het was uniek voor die tijd. Vanuit de studio’s van Radio France werd Schaeffer katalysator van een nieuwe mondiale stroming. Zo’n beetje iedere componist die in die tijd aan de elektronische muziek snuffelde, experimenteerde met zijn concept. Programmamaker Robert Nasveld, die Schaeffer nog bij leven interviewde, wil de aandacht nog eens vestigen op deze grondlegger van de Franse elektronische muziek.

De vlieg van Pierre Henry.
Over de eerste componist van de Franse elektronische muziek. Luister hier.

De in 2017 overleden Franse componist Pierre Henry was gefascineerd door het gebruiken van andere geluiden dan tonen. Kort na de Tweede Wereldoorlog stond hij met Pierre Schaeffer aan de wieg van de invloedrijke ‘musique concrète’. Bij deze stroming werden geluiden uit onze dagelijkse omgeving opgenomen en in een elektronische compositie verwerkt. Rond het begin van de jaren ‘70 van de vorige eeuw richtte hij zijn aandacht meer op de popmuziek. Zijn doel was om die met gemanipuleerde klanken te verrijken. Henry werd toen vooral bekend met zijn ‘Psyché Rock’. Deze hit inspireerde zelfs DJ’s. De podcast ‘De vlieg van Pierre Henry’ van de NTR is gemaakt en wordt gepresenteerd door programmamaker Robert Nasveld.

De kijkende oren van Ton Bruynèl.
Over de pionier van de Nederlandse elektronische muziek. Luister hier.

Deze Nederlandse elektronische muziekpionier componeerde op latere leeftijd warmbloedige, kleurrijke en toegankelijke muziek voor combinaties van stem, instrumenten en tape. De natuur was een grote bron van inspiratie. Ton Bruynèl (1934-1998) was een meester in het nabootsen of suggereren van geluiden zoals die van vogels, insecten of regen. Geen componist evenaarde tot nu toe de kwaliteit van zijn evocatieve muziek. Looking ears,oftewel Kijkende oren, is de naam van een van zijn composities. De titel zegt iets over de manier waarop Bruynèl geluid benaderde.

Publicatie in september:
Alireza Mashayekhi en zijn Oost-West dialoog.

De 80-jarige Alireza Maschayekhi is pionier van de Iraanse elektronische muziek en woont in Teheran. De in eigen land zeer gerespecteerde componist streeft naar synthese van de muziek uit het Midden-Oosten en die van het Westen. Programmamaker Robert Nasveld zag hem zo’n 37 jaar geleden rondlopen op het toenmalige Instituut voor Sonologie van de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij maakte in die tijd kennis met Mashayekhi’s unieke elektronische muziek met Perzische elementen.

Publicatie in oktober:
Gesang der Jünglinge van Karlheinz Stockhausen.