Orgella Kwartet/Nederlands Pianisten Kwartet

Muziek voor 4 pianisten aan 2 piano’s

Het Orgella Kwartet in de Ysbreker, 1987

Het Orgella Kwartet (1976-1989) werd opgericht door Polo de Haas en bestond uit hemzelf, Niek de Vente, Robert Nasveld, Margaret Krill. De laatstgenoemde werd in 1989 opgevolgd door Yoko Abe. Het ensemble ging van 1989-1990 kort verder onder de naam Piano Kwadraat met Yoko Abe, Robert Nasveld, Niek de Vente, Polo de Haas. De laatstgenoemde werd opgevolgd door Jaap Kooi. Vanaf 1991 ging het kwartet verder onder de naam Nederlands Pianisten Kwartet met Yoko Abe, Robert Nasveld, Niek de Vente, Jaap Kooi. De laatstgenoemde werd opgevolgd door Lodewijk Collette. Vanaf 1992 tot haar opheffing in 1996 bestond het kwartet uit  Marian Bolt, Robert Nasveld, Corien van den Berg en Niek de Vente.

Dutch Pianists’ Quartet: Niek de Vente, Robert Nasveld, Corien van den Berg, Marian Bolt Photo ©Marco Borggreve
Nederlands Pianisten Kwartet

Het klassieke repertoire van deze unieke ensembles bestond voor het merendeel uit originele werken voor deze combinatie van onder andere Smetana, Liszt, Balakirev, Moscheles, Rachmaninov en kwam tot stand door de jarenlange research die Robert Nasveld in vele bibliotheken over de hele wereld deed.
Naast composities voor hun eigen bezetting voerden zij daarnaast óók muziek uit voor bijvoorbeeld drie pianisten aan twee vleugels, drie en zelfs vier pianisten aan één vleugel.

De kwartetten hadden zich tevens toegelegd op de uitvoering van eigentijdse composities van Nederlandse en buitenlandse componisten. Een aantal van hen schreven speciaal voor het ensemble. Het repertoire werd zodoende verrijkt met werken van bijvoorbeeld Ton Bruynèl, Robert Nasveld, Theo Loevendie, Ton Lamby, Edison Denisov, François-Bernard Mâche en Gavin Bryars.

Met Edison Denissov

Door de enorme verscheidenheid aan composities waren de ensembles in staat tot het uitvoeren van uiterst gevarieerde en aantrekkelijke programma’s. Ze gaven vele concerten in binnen- en buitenland, speelden op festivals zoals het ISCM-Festival in Denemarken, Midem-Classique in Cannes, Nuovo Consonanza in Rome,  IV Setmana Internacional de Música Contemporània a Barcelona, maakten talloze radio-opnames en traden op voor televisie.

Orgella Kwartet in Galop-marche (1983)
Orgella Kwartet in Galop-marche (1983) van Albert Lavignac

Bekijk hier de bibliotheek van het kwartet.